Monday, March 25, 2013

"Bukan macam tu sayang, kena pujuk hati kerana tak mahu kebahagiaan yang sayang dan abang kecapi sekarang jadi kecelaruan, cukuplah dengan haru-biru masa lalu yang telah abang lalui dulu disebabkan kelemahan abang dulu, abang tak mahu lalui itu semua sayang, sakit tak terkira", Pujuk Saiful sambil menggengam tangan Nurani. Direnung wajah putih mulus itu sedalam-dalamnya. Terasa kasih dan sayangnya semakin dalam terhadap wanita dihadapannya ini. 

Manik-manik mutiara air mata berjuraian di pipi mulus Nurani. Hatinya benar-benar tersentuh degan ungkapan Saiful. Apa yang harus dikatakan saat ini, dibiarkan air matanya mengalir semahu-mahunya bersama isak tangisnya. Biarkan ia mengalir bersama resah dalam hatinya. Dia amat menyayangi Saiful, seorang lelaki yang telah berjaya membuka pintu hatinya untuk cinta setelah sekian lama tertutup oleh kelukaan yang teramat. Hingga menyebabkan dia lupa tentang indahnya cinta.

Dilihatnya Marissa berlari-lari gembira bermain air ditepi pantai. Ditarik nafasnya panjang-panjang lalu dilepaskannya perlahan-lahan. Direnung wajah Saiful sambil tersenyum. Tak sedar jari jemari Saiful mengesat air mata yang mengalir di pipinya. Nurani tertunduk malu, degup jantungnya kian laju dan dia kegugupan. "ah, kau terlalu baik Saiful". Bisik hati Nurani.

"Ermmmm macam tulah sayang, jangan menangis lagi, abang tak nak lihat sayang menangis lagi." sambil diangkatnya dagu Nurani. Hatinya berbunga riang, seseorang yang disayangi kini berada dihadapan matanya. Wajah yang dirinduinya bertahun lamanya dan penantiannya tidak sia-sia, akhirnya wajah yang dirinduinya berada dihadapannya.

"Marissa, mari sini, panas tu sayang." Nurani cuba menyembunyikan resahnya degan memanggil Marissa yang melompat-lompat kegirangan bermain ombak.
"Nantilah ibu, Marissa nak main lagi." Marissa terus bermain tanpa memperdulikan ibunya.
"Ermmm kalau dah dapat main, semua perkara tak diambil kisah." Bisik Nurani sendirian bagaikan terlupa Saiful sedang memandangnya dengan tersenyum.
"Sayang, biarkanlah dia nak bermain ombak, bukan selalu kan?" Saiful cuba meredakan dongkolan hati Nurani terhadap Marissa.

"Abang, sayang dah ada anak, Marissa anak sayang dengan arwah abang Rashid."
"Abang tak kisah, abang terima sayang seadanya, kita dah tua tau sayang, takkan sayang tak ada anak lainlah kalau sayang tak berkahwin kan?" balas Saiful sambil tersenyum sambil merenung wajah Nurani.
"Abang akan terima Marissa seperti anak abang sendiri, walau pun abang sendiri tak mempunyai anak, malahan abang berterima kasih jika Marissa sudi menerima abang sebagai papanya."

Nurani kelu dengan kata-kata Saiful yang amat diyakini akan ketulusannya. Angin Pantai Teluk Kemang terus berhembus lembut mengelus wajah Nurani. Sesekali dia memandang wajah Saiful dihadapannya dengan penuh rasa sayang yang mendalam. Apabila mata mereka bertemu pasti Nurani melarikan matanya ke arah lain menahan rasa malu di dalam hatinya. Kemerah-merahan pipinya menahan debaran hatinya. 


No comments:

Post a Comment