Saturday, October 22, 2011

SinopsisSINOPSIS
AISYAH SEORANG GADIS YANG BIJAK, MANJA, LINCAH SERTA PENYAYANG DIJADIKAN ANAK ANGKAT OLEH HALIM DAN RAHMAH SETELAH MENEMUINYA DI TANGGA RUMAH MEREKA. DALAM MASA YANG SAMA JUGA KETIKA ITU MEREKA TIDAK MEMPUNYAI ANAK WALAU PUN SETELAH BERUMAH- TANGGA SELAMA 5 TAHUN.
AISYAH DI BELA DENGAN PENUH KASIH SAYANG OLEH HALIM DAN RAHMAH MALAHAN, MENGANGGAP AISYAH PEMBAWA TUAH KERANA  SELEPAS MENGAMBIL AISYAH SEBAGAI ANAK ANGKAT RAHMAH DAN HALIM TELAH DIKURNIAKAN TIGA ORANG ANAK LELAKI DAN SEORANG ANAK PEREMPUAN DARI DARAH DAGING MEREKA SENDIRI.
SETELAH TAMAT SPM AISYAH BERJAYA MELAYAKKAN DIRINYA UNTUK MEMASUKI MAKTAB PERGURUAN DAN KETIKA DI SANA DIA TELAH BERTEMU DENGAN FAKHRUL RAZI SEORANG PEMUDA YANG BERKARISMA DAN MEREKA SALING MENYIMPAN PERASAAN NAMUN DEMI MENGEJAR CITA-CITA DISIMPAN SEGALA RASA HATI. DAN AKHIRNYA DISEMESTER AKHIR FAKHRUL RAZI BERTERUS TERANG DAN DIA BERJANJI SETELAH 2 TAHUN TAMAT BELAJAR DIA AKAN MELAMAR AISYAH.
SETELAH TAMAT BELAJAR AISYAH TELAH DIPOSTINGKAN KE KAMPUNGNYA FELDA TROLAK SELATAN SEMENTARA FAKHRUL RAZI TELAH DIPOSTINGKAN KE PAHANG. WALAUPUN BERJAUHAN NAMUN HUBUNGAN MEREKA TETAP BERJALAN LANCAR. SEHINGGALAH FAKHRUL INGIN MEMBAWA AISYAH BERTEMU KELUARGANYA. SEBELUM AISYAH BERTEMU KELUARGA FAKHRUL RAZI,  HALIM DAN RAHMAH TELAH BERTERUS TERANG TENTANG LATAR BELAKANG AISYAH YANG SEBENAR YANG MANA SEBELUM INI TIDAK PERNAH DICERITAKAN KEPADA AISYAH.
HALIM DAN RAHMAH MENCERITAKAN KEPADA AISYAH BAGAIMANA AISYAH YANG DITEMUI DI TANGGA RUMAH MEREKA DAN SETERUSNYA DIJADIKAN ANAK ANGKAT KERANA KEBETULANNYA MEREKA TIDAK MEMPUNYAI ANAK PADA KETIKA ITU. SETELAH MEREKA MEMIKIRKAN BAHAWA AISYAH MAMPU MENGHADAPI KENYATAAN DIRINYA BAHAWA, DIRINYA ADALAH ANAK YANG TERBUANG YANG DITEMUI DI ATAS TANGGA RUMAH MEREKA LALU DIJADIKAN ANAK ANGKAT.
PADA MULANYA AISYAH TIDAK DAPAT MENERIMA DAN MERASAKAN DIRINYA AMAT TERHINA KERANA DIRINYA ANAK TIDAK SAH TARAF. TETAPI SETELAH DIBERIKAN KEYAKINAN DAN DIPUJUK OLEH RAHMAH IBUNYA BAHAWA DIA TIDAK BERSALAH DAN DIA TIDAK DIMINTA DILAHIRKAN SEBAGAI ANAK TANPA BAPA DAN DIA TIDAK MENANGGUNG DOSA YANG DILAKUKAN OLEH IBU BAPANYA. AKHIRNYA AISYAH DAPAT MENERIMANYA.
SEPERTI YANG DIJANJIKAN SETELAH DUA TAHUN BEKERJA FAKRUL RAZI INGIN MELAMAR AISYAH SEBAGAI ISTERINYA LALU DIA MEMBAWA AISYAH BERTEMU KELUARGANYA. NAMUN SEBELUM ITU AISYAH TERLEBIH DAHULU MENCERITAKAN ASAL USUL DIRINYA KEPADA FAKHRUL RAZI DAN MENYERAHKAN KEPADA FAKHRUL RAZI SAMADA SUDI UNTUK TERUS MENJADIKANNYA ISTERI ATAU MEMUTUSKAN PERHUBUNGAN MEREKA. FAKHRUL RAZI TETAP BERTEGAS BAHAWA DIA TETAP MENYINTAI AISYAH DAN DIA TIDAK PEDULI TENTANG ASAL USUL AISYAH YANG PENTING ADALAH DIRI AISYAH SENDIRI. NAMUN RAMLAH, IBU FAKHRUL RAZI TIDAK BERSETUJU UNTUK MENERIMA AISYAH SEBAGAI MENANTUNYA SETELAH MENGETAHUI LATAR BELAKANG AISYAH WALAUPUN MEREKA TAHU AISYAH SEORANG GADIS YANG BAIK. DALAM MASA YANG SAMA DIA CUBA MENJODOHKAN FAKRUL RAZI DENGAN ANAK KAWAN BAIK MEREKA HAIRANI, NAMUN TIDAK DIPERSETUJUI OLEH FAKHRUL RAZI DAN HAIRANI SENDIRI KERANA HAIRANI SENDIRI MEMPUNYAI PILIHAN HATINYA SENDIRI.
SUATU HARI KELUARGA AISYAH DIDATANGI SEPASANG SUAMI ISTERI BERBANGSA CINA DAVID CHIA DAN MARRY ONG BERSAMA SEORANG PEREMPUAN INDONESIA IAITU DEWI.  MEREKA BERJUMPA DENGAN RAHMAH DAN HALIM DAN MENGAKUI BAHAWA AISYAH ADALAH ANAK MEREKA. INI SUNGGUH MEMERANJATKAN HALIM DAN RAHMAH. DAN LEBIH MEMERANJATKAN MEREKA APABILA MENGETAHUI KEDUDUKAN SEBENAR BAHAWA AISYAH BUKANLAH DIBUANG ATAU PUN ANAK LUAR NIKAH SEPERTI YANG MEREKA SANGKAKAN SELAMA INI TETAPI DILARIKAN OLEH MARIATI IAITU KAWAN BAIK DEWI. SEBELUM MARIATI MENINGGAL DUNIA KERANA BARAH BUAH DADA MARIATI TELAH MENCERITAKAN SEGALANYA KEPADA DEWI DAN MEMINTA DEWI MENEMUI DAVID DAN MARRY. DEWI JUGA MENCERITAKAN MENGAPA MARIATI BERTINDAK DEMIKIAN, KERANA DENDAM, MARIATI MELARIKAN AISYAH YANG NAMA SEBENARNYA IALAH ELISA. DIA BERDENDAM TERHADAP DAVID DAN MARRY YANG PADA PANDANGANNYA MENYEBABKAN KEMATIAN ANAKNYA.
PERISTIWA INI BERLAKU 25 TAHUN YANG LALU DIMANA MARIATI BEKERJA DI RUMAH DAVID DAN MARRY, SUATU HARI ANAK MARIATI DEMAM PANAS DAN DIA MEMOHON CUTI UNTUK MEMBAWA ANAKNYA KE KLINIK TETAPI TIDAK DIIZINKAN OLEH MARRY. OLEH KERANA TIDAK DIBAWA KE KLINIK DEMAM PANASNYA SEMAKIN TERUK MENYEBABKAN ANAK MARIATI TERKENA SAWAN LALU MENINGGAL DUNIA.
SEJAK DARI ITU MARIATI MENGANGGAP MARRY PENYEBAB KEPADA KEMATIAN ANAKNYA. DAN TIDAK LAMA SELEPAS ITU MARRY TELAH MELAHIRKAN ANAK PEREMPUAN YANG KEDUA IAITU ELISA, DAN MARIATI MERANCANG UNTUK MELARIKANNYA DAN MENINGGALKAN ANAK ITU, DIA INGIN MARRY MERASAI BAGAIMANA KEHILANGAN SEORANG ANAK.
SUATU HARI KETIKA DAVID DAN MARRY SIBUK MENGURUSKAN PERNIAGAAN MEREKA DAN ELIS KAKAK KEPADA ELISA DIHANTAR KE TADIKA MARIATI TELAH MENGAMBIL KESEMPATAN UNTUK MELARIKAN ELISA SEHINGGA KE FELDA TROLAK SELATAN DAN MENINGGALKANNYA DI TANGGA RUMAH HALIM DAN RAHMAH. SETELAH MEMASTIKAN BAHAWA EMIRA ELISYA DITEMUI OLEH HALIM DAN RAHMAH DIA MENGHILANGKAN DIRI.
NAMUN AKHRINYA MARIATI MENYEDARI KESILAPANNYA DAN MERASAKAN SANGAT BERSALAH DAN SEBELUM DIA MENINGGAL DUNIA, DIA TELAH MENCARI BERITA TENTANG ELISA DAN MENGETAHUI BAHAWA ELISA TELAH DIJADIKAN ANAK ANGKAT OLEH HALIM DAN RAHMAH.  SETELAH ITU, DIA MEMINTA SAHABAT BAIKNYA UNTUK MENGHUBUNGI MARRY UNTUK MENCERITAKAN HAL YANG SEBENAR DAN MEMBAWA MARRY DAN DAVID BERJUMPA HALIM DAN RAHMAH.
SETELAH MENDENGAR PENERANGAN DARIPADA DEWI WANITA INDONESIA ITU TIMBUL PERASAAN BELAS DI HATI RAHMAH TERHADAP MARRY NAMUN DALAM MASA YANG SAMA DIA DAN HALIM BERASA SANGAT BIMBANG. MEREKA BIMBANG AKAN KEHILANGAN AISYAH DAN MEREKA BIMBANG KIRANYA AISYAH HARUS KEMBALI KEPADA KEDUA IBU BAPANYA. DAN YANG PALING MEREKA BIMBANGI IALAH AISYAH AKAN BERTUKAR AGAMA ATAU PUN DIPAKSA BERTUKAR AGAMA. NAMUN MARRY DAN DAVID SANGAT MEMAHAMI, PERISTIWA MARIATI MELARIKAN ANAK MEREKA BANYAK MENGAJAR DAN MENYEDARKAN MEREKA. BAGI MEREKA DAPAT BERJUMPA SEMULA ANAK MEREKA DAN MEMASTIKAN ANAK MEREKA BERADA DALAM KEADAAN YANG SELAMAT CUKUP MEMBAHAGIAKAN MEREKA.
PADA MULANYA RAHMAH INGIN MERAHSIAKAN PERKARA INI DARIPADA AISYAH (EMIRA ELISYA) KERANA BIMBANG AISYAH AKAN MELUPAKAN MEREKA DAN AGAMANYA IAITU AGAMA ISLAM, NAMUN DEMI KASIH SAYANG MEREKA KEPADA AISYAH DAN TIDAK MAHU AISYAH TERUS MENDERITA DENGAN STATUSNYA MAKA MEREKA MENCERITAKAN AKAN ASAL USUL AISYAH YANG SEBENAR DAN MENYERAHKAN KEPADA AISYAH UNTUK TERUS BERSAMA MEREKA ATAU KEMBALI KEPADA KELUARGA ASALNYA TANPA PERLU BERTUKAR AGAMA.
AISYAH ENGGAN KEMBALI KEPADA KELUARGANYA KERANA DIA SANGAT MENYAYANGI KEDUA IBU BAPA ANGKATNYA YANG MEMBESARKANNYA DENGAN BAIK. NAMUN DIA JUGA MENERIMA KEDUA IBU DAN BAPANYA DAN MENGHORMATI MEREKA WALAUPUN BUKAN SEAGAMA DENGANNYA. MALAHAN DIA INGIN MERAPATKAN HUBUNGAN IBU BAPANYA DENGAN IBU BAPA ANGKATNYA. MARRY BEGITU GEMBIRA DENGAN KEPUTUSAN AISYAH DAN TIDAK MEMAKSA AISYAH BERTUKAR AGAMA MALAHAN MEREKA SANGAT TERBUKA MALAHAN KAKAK AISYAH, ELIS JUGA TELAH MEMELUK AGAMA ISLAM SETELAH BERKAHWIN DENGAN JOHAN. MALAHAN DAVID DAN JOHAN SANGAT BERTERIMA KASIH KEPADA HALIM DAN RAHMAH KERANA MEMBESARKAN AISYAH DENGAN SEMPURNA HINGGA MENJADI SEORANG YANG SANGAT TINGGI BUDI PEKERTINYA. MALAH DIA SANGAT KAGUM DENGAN PERWATAKAN AISYAH. AISYAH SERING MENGUNJUNGI DAVID DAN MARRY YANG TINGGAL DI KUALA LUMPUR. BAGINYA DAVID TETAP IBU BAPANYA WALAUPUN BERLAINAN AGAMA NAMUN HUBUNGAN TETAP TIDAK AKAN PUTUS.
SEMENTARA FAKRUL RAZI TERUS MENENTANG KEHENDAK IBUNYA JAMILAH YANG INGIN MENGAHWINKANNYA DENGAN HAIRANI ANAK GADIS SAHABAT LAMA MEREKA. PADA SUATU HARI KETIKA PULANG DARI MENGAJAR FAKRUL RAZI KEMALANGAN MENYEBABKAN DIA MENGALAMI KEHILANGAN DARAH YANG BANYAK DAN KEBETULAN FAKRUL RAZI MEMILIKI DARAH JENIS “O” BERMAKNA DIA HANYA BOLEH MENERIMA DARAH DARI JENIS YANG SAMA. BAPA FAKRUL RAZI MEMPUNYAI DARAH JENIS TERSEBUT NAMUN TIDAK BOLEH MENDERMA KERANA MASALAH KESIHATAN. HAIRANI YANG MENGETAHUI PERISTIWA KEMALANGAN ITU MENELEFON AISYAH DAN MEMAKLUMKAN BAHAWA FAKHRUL RAZI KEMALANGAN.
PADA KETIKA ITU AISYAH BERADA DI KUALA LUMPUR DI RUMAH DAVID IAITU BAPANYA. MENDENGAR BERITA ITU AISYAH SEGERA KE HOSPITAL TEMERLOH BERSAMA DENGAN DAVID DAN MARY . KEHADIRAN AISYAH SANGAT TIDAK DISENANGI OLEH JAMILAH NAMUN MENGENANGKAN KEADAAN FAKHRUL RAZI SERTA KEHADIRAN DAVID DAN MARRY MENYEBABKAN DIA CUMA BERDIAM DIRI.SEMENTARA AISYAH SETELAH DIMAKLUMKAN BAHAWA FAKHRUL RAZI MEMERLUKAN DARAH JENIS “O “ DAN KEBETULANNYA AISYAH MEMPUNYAI DARAH ITU, TANPA BERLENGAH AISYAH MENDERMAKAN DARAHNYA KEPADA FAKHRUL RAZI. MELIHAT KEIKHLASAN AISYAH MENYEDARKAN JAMILAH DAN MEMINTA MAAF KEPADA AISYAH.  SETELAH ITU, AISYAH MEMPERKENALKAN IBU DAN BAPANYA KEPADA HUSSIN DAN JAMILAH IAITU IBU DAN BAPA FAKHRUL RAZI.
SETELAH BEBERAPA HARI FAKHRUL RAZI TELAH SEDAR, DAN DILIHAT SEMUA ORANG TERSAYANG BERADA DI SEKELILINGNYA, TERUTAMA AISYAH. HAIRANI JUGA TURUT HADIR BERSAMA KELUARGANYA DAN IRSYAD BAKAL TUNANGANNYA. DAN MARRY DAN DAVID DIPERKENALKAN SEBAGAI IBU DAN BAPANYA.
                                                                                              TAMAT
WATAK & PERWATAKAN
AISYAH (20an)
Aisyah atau Elisa anak angkat kepada Halim dan Rahmah. Dibesarkan dengan didikan yang sempurna oleh Halim dan Rahmah dan berjaya menjadi seorang guru. Seorang yang penyayang, lincah dan manja. Berdarah keturunan Cina. Ditinggalkan oleh pembantu rumah di tangga rumah Halim dan Rahmah. Sentiasa sabar, tabah dan tenang menghadapi pandangan masyarakat terhadap dirinya. Sangat menghormati dan menyayangi keluarga.

FAKHRUL RAZI
Seorang guru muda lepasan Universiti Perguruan Sultan Idris yang merupakan juga rakan sekuliah Aisyah. Seorang yang berkarisma dan sangat tegas dengan pendiriannya. Memendam perasaan terhadap Aisyah demi memementingkan cita-citanya namun diakhir semester dia berterus terang kepada Aisyah akan cintanya itu terhadap Aisyah. Sangat menjaga batas susila adat dan agama ketika bercinta dengan Aisyah.

HALIM (50 an)
Seorang peneroka felda yang berkahwin dengan Rahmah namun tidak dikurniakan anak setelah berkahwin selama lima tahun. Bapa angkat kepada Aisyah dan sangat menyayangi Aisyah walaupun Aisyah dikatakan anak tidak sah taraf. Seorang yang penyayang terhadap keluarga dan sentiasa bekerja keras bagi meningkatkan taraf kehidupan keluarganya. Sabar dan berfikiran terbuka namun sangat mementingkan agama dalam membentuk rumah tangganya.

RAHMAH (50 an)
Isteri kepada Halim. Seorang isteri yang taat, lembut dan penyayang namun tegas dalam mendidik anak-anak. Ibu angkat kepada Aisyah Mudah simpati terhadap kanak-kanak dan sangat benci kepada orang yang membuang anak. Berfikiran terbuka tetapi dalam mendidik anak-anaknya dia sangat mementingkan agama.


RAMLAH (50 an)
Ibu Fakhrul Razi, sangat berpegang teguh kepada agama namun tidak berfikiran terbuka. Sangat mementingkan latar belakang dan keturunan keluarga dalam memilih menantu.

HUSSIN (50 an)
Bapa kepada Fakhrul Razi, seorang imam masjid namun berfikiran terbuka. Beliau seorang yang penyayang tempat Fakhrul Razi bercerita. Tidak kisah dengan pilihan Fakhrul Razi kerana yakin Fakhrul Razi seorang yang matang dan mampu membuat keputusan.

DAVID (50 an)
Seorang Usahawan berjaya sehingga mendapat gelaran dato’ tetapi pada awalnya sangat sombong dan sangat mementingkan harta serta pangkat. Tidak memperdulikan kebajikan pekerjanya sehingga menyebabkan anak orang gajinya meninggal akibat demam panas dan tidak di bawa ke hospital. Namun telah menyedari kesilapannya setelah kehilangan anaknya dan bertambah pula apabila menemui anaknya Amira Elisya telah berjaya didik dengan baik oleh hanya seorang peneroka.

MARRY (50 an)
Seorang isteri yang berkerjaya. Juga mementingkan harta dan pangkat serta sombong. Tidak bertimbang rasa terhadap pembantu rumahnya. Sangat berbangga dengan harta dan pangkatnya. Namun menyedari kesilapannya setelah kehilangan anak dan setelah menemui semua Elisya.

DEWI (50 an)
Merupakan sahabat baik Mariati dan telah diamanahkan oleh Mariati untuk membawa David dan Marry bertemu semula dengan anak mereka iaitu Elisya.
HAIRANI (20 an)
Anak sahabat baik ibu bapa Fakrul Razi juga guru lepasa universiti Malaya telah mempunyai pilihan hati tetapi takut untuk berterus terang terhadap keluarga. Seorang yang baik.
No comments:

Post a Comment